vrijdag 23 december 2011

Het leven is vurrukkulluk

We moesten voor school het boek : Het leven is vurrukkulluk lezen.
Het gaat over het goede leven van jongeren in de jaren vijftig. Er wordt één dag van hun leven beschreven en op die dag beleven ze zo enorm veel leuke dingen, volgens hen dan, ze feesten, drinken, beroven iemand van zijn geld en gaan met elkaar naar bed etc. Het boek ging voornamelijk over feesten, drank en sex. Maar uiteindelijk ging het vooral over ieder zijn gevoel, want iedereen doet wel alsof het alleen maar om de lol gaat, maar uiteindelijk vinden alle personages het ook belangrijk dat ze er zich goed bij voelen.

De schrijver van het boek heet Remco Wouter Campert en is geboren op 28 juli 1929 in Den Haag. Hij is een Nederlandse dichter en schrijver van verhalen en romans.
Op de link hieronder kun je dingen lezen over een aantal boeken die Remco heeft geschreven.



In het boek word er heel veel met de taal gespeeld, er worden voor hele simpele woorden hele moeilijke woorden gebruikt waardoor het verhaal soms onduidelijk kan zijn. Ik denk dat Remco dit vooral gedaan heeft om het voor de lezer interessant te maken om het te lezen maar vooral om de lezer zijn spanning erbij te houden.

Ik heb ook de documentaire op onderstaande link gekeken over hoe de tijd er halverwege de jaren vijftig uitzag in vergelijking met nu.

Na het kijken van deze documentaire is mijn beeld over vroeger best veranderd. Ik dacht altijd dat het heel braaf was, dat de jongeren niet uit gingen, en ook niet rookte en dat soort dingen deden. Maar na het zien van deze documentaire is alleen maar gebleken dat de jongeren vroeger ook uit gingen, ze gingen met de mensen van hun zelfde soort naar alle bekende kroegen en cafés om daar te dansen met de jongens die ze leuk vonden op de muziek die die tijd helemaal populair was. Het was vlak na de oorlog en ze kregen hun vrijheid weer terug, en daar genoten ze volop van. En als je ook de meningen hoort van de mensen die nu natuurlijk een stuk ouder zijn, is er helemaal niet zo'n groot verschil met de mening van de jongeren van nu. Hun dachten vroeger ook : 'We zijn jong, we willen doen waar we zin in hebben, we willen niet standaard leven maar plezier maken, uitgaan en dingen doen die eigenlijk niet mogen !'' De meeste jongeren van nu denken precies hetzelfde alleen in sommige opzichten is het extremer geworden. Vroeger rookten ze ook jointjes, dronken ze en gingen ze uit.

Dit was mijn stuk over het boek : Het leven is vurrukkulluk.

De Reinaert-rap

We hebben op school naar een rap gekeken over het verhaal van Reinaert de Vos.
In de rap werd er over het verhaal van Reinart de Vos gerapt door twee mannen uit Zeeland, Charles van Kampen en Fred Jansen. Op de link hieronder kom je op de site van deze twee mannen en kun je zien wat ze precies doen en met welk doel :

Ik vond het verhaal over Reinaert de Vos wel een beetje apart omdat het echt met een grote fantasie is bedacht en heel onwerkelijk is, maar aan de andere kant vond ik het ook wel leuk en vooral erg grappig ik heb er echt heel hard om gelachen. Het verhaal was over het algemeen erg goed te volgen, het werd gewoon in een goed tempo gezongen en ik kon het gewoon verstaan. Maar het taalgebruik vond ik wel heel apart, er werden veel aparte woorden gebruikt, maar als ik dan goed nadacht en keek hoe het in de zin werd gebruikt kon ik wel bedenken wat het betekende. Maar dat kwam ook omdat het verhaal werd verteld uit de middeleeuwen, en vroeger gebruikte ze andere woorden dan dat ze nu gebruiken. Ik dacht eerst omdat het in een rap werd verteld dat het verhaal misschien anders vertaald zou worden, maar dat was uiteindelijk niet zo. Het verhaal leek echt heel veel op wat we gelezen hadden dus alles wat ze zongen kwam me wel bekend voor.

Het verhaal over Reinaert de Vos ging over een hele gemene vos die iedereen in zijn omgeving pijn deed. In het verhaal komen eerst alle dieren behalve Reinaert klagen bij Nobel de leeuw op Pinksteren hofdag. Iedereen kwam met klachten over Reinaert. Nadat iedereen had verteld wat Reinaert hun had aangedaan was de koning woedend, en hij stuurde Bruun de beer als boodschapper naar Reinaerts kasteel om Reinaert te halen. Deze actie mislukt en Bruun word flink mishandeld door Reinaert. Hierna stuurt de koning Tibeert om Reinaert te verzoeken naar de koning te komen, ook deze actie mislukt en Tibeert trapt weer in de val van Reinaert. Nadat Tibeert en Bruun flink waren mishandeld door Reinaert durfde niemand meer naar Reinaert te gaan iedereen was bang voor hem ! Als laatste ging Grimbeert, de neef van de vos, en haalde Reinaert over om naar het hof te gaan. Daar komen alle dieren met goede bewijzen dat Reinaert hun allemaal iets heeft aangedaan, hij word daardoor ook veroordeeld tot de strop. De koning wil dat Reinaert met hem meegaat om de schap te halen, maar Reinaert verklaart een boetereis naar Rome en het Heilige land te moeten doen voordat hij met de koning naar de Kriekeputte kan gaan. Hij mag dit doen van de koning en bijna alle dieren moet iets van hunzelf afstaan aan Reinaert. Maar Reinaert is dit helemaal niet van plan en doet dit alleen om zo te kunnen ontsnappen aan zijn straf. Als Nobel hierachter komt dat hij is bedrogen, maar kan niks meer doen want Reinaert is gevlucht met zjin vrouw en kinderen naar een ander land.

Dit was mijn oordeel over het verhaal van Reinaert de vos.

woensdag 26 oktober 2011

De verbouwing

Hier is mijn eerste verhaal over mijn eerste boek wat ik heb moeten lezen voor school, ik ga jullie er van alles en nog wat over vertellen.
Het boek dat ik moest lezen moest een Nederlandse Literaire thriller zijn en ik heb gekozen voor het boek: De verbouwing van Saskia Noort.
Hieronder staat een link met informatie over Saskia Noort:

Het boek is superspannend en leuk om te lezen, lees hieronder maar de samenvatting van het boek en het plot:


Ik heb het boek zelf gekozen en vond het super spannend maar vooral leuk om het te lezen. De hoofdpersonen in het boek zijn Mathilda, Rogier, Johan, Marzena en Thom. Mathilda is een succesvol plastische chirurg, die uiteindelijk helemaal in de problemen raakt. Ik vind Mathilda een sterke en knappe vrouw die door gaat tot het einde en al haar problemen zelf oplost, Rogier is haar man en ik vind hem maar zielig, hij is depressief en verslaafd aan alcohol en weet niet zo goed wat hij met zijn leven moet. Thom is hun zoon die veel verteld over hoe hij alles meemaakt, Thom vind ik echt een stoere jongen, zonder hulp slaat hij zich overal doorheen. Johan is een oud vriendje van Mathilda die Mathilda probeert te helpen maar uiteindelijk is het helemaal niet zijn bedoeling om haar te helpen met haar problemen maar is er alleen maar uit op om haar leven te verpesten, ik vind hem daarom ook een slechte man! En Marzena is een vrouw die samenwerkt met Johan maar het liefst van Johan af wil maar helaas kan dat niet, haar vind ik ook een knappe vrouw hoe ze zichzelf door alles heen slaat en uiteindelijk volhoud en t allemaal samen oplost met Mathilda.

Het plot van het verhaal is dat Marzena en Mathilda samen een poging wagen om van Johan en al zijn aanhangers af te komen, en uit het hele complot van Johan en Eus te stappen, uiteindelijk lukt het en loopt het allemaal goed af.
Ik vind dat de plot aan de ene kant heel goed en spannend is maar aan de andere kant kan het soms heel onduidelijk zijn omdat er teveel informatie in een keer gegeven kan worden. Het thema van dit boek gaat vooral over het opzoeken van je grenzen en dat vind ik een origineel en super spannend maar ook een uitdagend thema om te gaan lezen en ook omdat het alle richtingen op kan gaan en dat gaat het ook in dit boek!

Op deze link hieronder kun je een recensie lezen die ik heb gelezen waar ik het mee eens ben: http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789041409713

Ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg informatie heb gegeven over het boek en dat jullie het leuk vonden om te lezen. J
Hieronder heb ik nog een link naar een interview met Saskia Noort waar ze verteld over ‘De verbouwing’ en wat ze er zelf van vind!



vrijdag 16 september 2011

fall in love with reading.


heee allemaal, ik ben Jasmijn ik zit op havo 4
en op dit blog ga ik al mijn leeservaringen aan jullie vertellen. :)
Al sinds ik klein ben hou ik van lezen, vroeger was mijn favoriete boek
Pinkeltje, over een kaboutertje die allemaal spannende dingen meemaakte.
Het is geschreven door Dick Laan, hij is geboren op 18 december 1894 en overleden op 6 oktober 1973. Hij was een Nederlandse kinderboeken schrijver en filmpionier, hij was vooral bekend door zijn Pinkeltje boeken.
Ik vond hem vroeger altijd zo stoer, ik vond het altijd zo knap dat hij zulke leuke boeken kon schrijven.

Verder heb ik altijd al van paarden gehouden, en hield ik er als kind van om over paarden te lezen.
Ik heb heel veel verschillende boeken over paarden gelezen maar ik weet even niet precies welke meer!

Nou dit was even tot nu toe, jullie horen snel van me !